søndag 16. november 2014

Lefsebakst


Den årlige lefsehelgen er over! Her sitter jeg med stive skuldre, vondt i ryggen og er sjeleglad for at jeg har en så flott og god helg hvert år!
Tinnlefsa har en sterk tradisjon hos oss og i år har vi diskutert hvordan vi skal overlevere denne tradisjonen til neste generasjon og generasjonen etter det også....Det er ikke bare å smelle sammen en lefsedeig og trille ut leiver som skal stekes på takka og være fornøyd.

Lefsa du skal servere til jul skal hvert år være noe du har lagt arbeid i og målet skal alltid være å få til en enda finere, tynnere, og mjuk lefse. Man blir aldri utlært og kan alltid gjøre det bedre.


Potetene har vært et sentralt diskusjons tema i denne baksten. Store og små, Beate, Troll, Asterix, og Kerrs Pink har vært nevnt med navn. Poteter en skal bruke i Tinnlefsa skal være mjølne og da må Beate ut, men etter denne helgen er vi usikre på om hun ikke skal ha anledning til å delta selvom det blir sagt hun har mer stivelse i seg.
I dag kan alle få runde og fine lefser med de nye seildukene. Lefseleivene kan godt veies før man begynner. De bør ligge på 150g for at man skal få tynne nok lefser.
Når lefsa skal stekes så skal takka sees gjennom leiva og det skal ikke komme "bobler" på lefsa.


Lefsene skal legges dobbelt med tellekanter når de er ferdig stekte og skal pakkes godt inn i laken/dynetrekk og et ullteppe. Da holder de lunken lenge og er myke når du skal smøre og skjære.

Tusen takk til verdens beste søster for en flott helg med mye lefsesjel.
Sender en god dansk til deg :-)
For verden udadtil bliver vi alle gamle. Men ikke for søskende. Vi kender hinanden som dem, vi altid har været. Vi kender hinandens hjerter. Vi deler familie-humor. Vi husker familiefejder og hemmeligheder, familiesorger og glæder. Vi lever uden for tidens rækkevidde – Clara Ortega

3 kommentarer:

 1. Jeg er heldig som har deg!!! -verdens beste søster

  SvarSlett
 2. Så flott med en sånn tradisjon! Heldige du som har så fint et søskenforhold, det er verdifullt. Jeg har måttet gå helt og holdent over til glutenfritt pga to familiemedlemmer, så i år skal nye ting prøves ut og nye tradisjoner skapes :)

  SvarSlett
 3. Så flinke dere er. Har aldri lagd lefser jeg, men det er kanskje på tide. Får spørre mamma om jeg får lov til å være med som lærling neste gang hun skal lage de beste lefsene som er, nemlig tinnlefsa ;o)

  Ha en fin adventstid!

  SvarSlett