søndag 17. november 2013

Tinnlefser

Da var det tid for å starte med juleforberedelser og noe av det viktigste på bordet i jula er lefser! Her er det bare Tinnlefser som gjelder.

Å starte opp en sånn morgen gir god stemning!
Vår lefsebakst er full av regler og tradisjon. Deigen er veldig viktig - den må være lett å kjevle ut og det kreves at man jobber mye med den kvelden før.
Utstyret og redskapen må også settes frem dagen før og bli varme før man setter i gang med de store bakstedagene.
Lefsebakst er presisjonsarbeid. Tinnlefsa skal være tynn - du skal kunne se igjennom den. Vi veier hver leiv og i år var den perfekte lefse på 150g. Det skal ikke være hull i den eller rifter langs kantene.
Når den skal stekes er det på en takke og lefsa skal fylle takka. Takka må ikke være for kald. Da blir det brau og er den for varm så får ikke lefsa stekt seg. I år sto takka på 5.5.
Det er godt å ha et bakstehus til dette arbeidet!Det er også godt og koselig å dele tradisjoner og ikke minst ha en tradisjon sammen.
Lefsene er ferdig smurt og ligger i fryseren og noen gode og fine bakstedager er ferdige og mange kan glede seg til jul med Tinnlefser.

Vi selger ikke lefser - har bare stor familie :-)

1 kommentar:

  1. Så flott med tradisjoner. Her blir det ikke jul uten den engelske julekaken med gognac. Skal prøve meg på flatbrød på takka iår, og Vallelefse. Svigermor er bakstekjerring til fingerspissene, men vil/orker ikke lære oss det. Hun har falt litt sammen etter at svigerfar døde. Det er kurs her i bygda og så tror jeg vi får prøve oss fram. Takk for at vi fikk titte inn på lefsebaksten, Pam

    SvarSlett