søndag 3. november 2013

AllehelgensdagI dag er det allehelgensdag .En dag for å tenne lys og minnes.

 Dette bildet er fra Husvoll og oldefaren min sitt gravfølge.


Primstavmerket for allehelgensdag har vært ett eller flere kors, men også et skip. Skipet skulle symbolisere den kristne kirke, men i folkelig tradisjon ble det også oppfattet som et tegn på at skipsfarten skulle opphøre for året.
 I hele Sør-Norge ventet man helgemessflommen til allehelgensdag, en mildværsperiode med regn og sludd. Kom den ikke da, mente man i Solør at den kunne den ventes julekvelden, og i Telemark mente man at den ville komme til våren. I Østfold mente man at hvis det regnet på allehelgensdag ville det vare i sju uker. I Hordaland mente man at hvis snøen seg før helgemess, ville det bli sen vår. I Trøndelag mente man at solskinn helgemess varslet om et godt år. På Voss ble dagen kalt for aldersmesse og var regnet som den første vinterdagen og den første jaktdagen. I Hordaland hadde den som fant husdyr i fjellet etter allehelgensdag rett til finnerlønn. I Nord-Norge het det at man var sanndrømt natten til helgemess.
( hentet fra store norske leksikon)
Morgenstemning hos oss.

Da er Yr overflødig for en stund.

Her kom helgemessflommen og vi slipper den til våren :-)

Ha en riktig god allehelgensdag - og en fin uke!

4 kommentarer:

 1. Hei hei!
  Så fint innlegg! Veldig spennende å lese, og fine bilder! Så koselig med rådyret under epletreet!
  Ja her kom helgeflommen virkelig.. det var litt av en start på dagen å våkne til 10-15cm med ny snø.. Veldig moro for de små.., mens vi voksne tenker mest over alt det vi skulle blitt ferdig med ute før snøen kom..
  Ha en fin dag!
  Ingrid :-)

  SvarSlett
 2. Så koselig å lese historien din <3 Har aldri tenkt over allehelgensdag på den måten. Hadde jeg lest innlegget ditt skulle jeg jammen satt meg ned ved mine tente lys og tenkt på di jeg har mistet. Mine besteforeldre, noen gode venninner (kreft og bilulykke) og sist men ikke minst min far som døde rett føre påsken. Men det er jo ikke for seint, kan jo alltids tenne et lys og reflektere over de vi har mistet..

  Vi får håpe snøen som har kommet til tinn nå forsvinner og venter litt på seg før det kommer tilbake ;o)

  Ha en fin uke!

  klem

  SvarSlett
 3. Så interessant å lese! Det er synd at mange av disse merkedagene har blitt glemt og erstattet av andre ting. Men kanskje kommer det tilbake?
  Og så morsomt å se gravfølget på Husvoll! Så mange som var med! Og så annerledes det så ut der! Visste ikke at det var steinmur der. Daniel sa ha hadde sett rester av den. Og så var det så mange hus. Tydeligvis en stor gård! Skulle gjort mye for en dag i gamledager!!

  SvarSlett
 4. Spennende innlegg, intressant. Nydelig bilde med rådyret. Ønsker ei riktig fin uke. Pam :-)

  SvarSlett