søndag 2. november 2014

Hytter og fyring

Vi veder mye og lenge om våren og det er ikke uten grunn!
Her hjemme og på hyttene er hoved varmekilden ved. En kan jo bli sliten av tanken på å fylle opp tre vedskjul og ha flere favner med vedsekker i låven og på røyse.
Ved varmer i allefall flere ganger i året her på gården. Det er viktig å planlegge vedarbeidet i god tid og passe på at det ikke blir jobb, men en fritidsgeskjeft med mye kos.

Vi har mange munner å mette når det skal bli varmt på kalde dager og ikke en er lik!
Den største og den koseligste er nok den som står på kjøkkenet på Husvoll. God og varm når du har fått lagt godt i, 
 Ovnene i stuene er på to etasjer og varmer veldig godt når kuldegradene kryper nedover. 

I
I eldhuset er det en minivariant av kjøkkenovnen. Den er ikke like forseggjort, men spesiell på sitt eget vis.
Det eldste og mest spesielle ildstedet er nede i stua på Spånem. 
På hyttene i fjellet er det gamle koieovner som er klenodier i seg selv og gode varmekilder for hytte og sjel den dag i dag. 

DUFTEN AV FERSK VED -Hans Børli
Duften av fersk ved
er noe av det du seinest vil glømme
når slørene trekkes for.
Duften av hvit, fersk ved
i savatida om våren:
Det er som sjølve Livet går forbi barbeint
med dogg i håret.

Den underlige nakne angen
kneler kvinnemjuk og blond
i stillheten inne i deg,
spiller siljufløyte
på knokene dine.
Med tæle under tunga
leiter du etter ild til
et ord.
Og du veit, mildt som
sønnavind gjennom sinnet,
at ennå finnes det ting
å stole på i verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar