fredag 16. november 2012

Mikkel rev på besøk


I våres var det mye lyd i skogen her. Reven "bjeffet" og var våryr! En formiddag tok den seg en tur ned på tunet. Det har vært mye skabbrev de siste årene, men nå ser det ut som reven her oppe har blitt kvitt den! De revene vi har sett det siste året har vært flotte i pelsen.


Han finner seg mat......
Det er mange myter, ordtak, og eventyr om reven. Å være lur som en rev er ikke det værste man kan bli kalt:-)
Gamle ordtak:
Det er rev som rev skal fange.
Den fattige fangar reven og den rike får skinnet.
Reven tilhører hundefamilien.

Hvor: Rødreven er Norges vanligste rovdyr og finnes over det meste av landet, i alle naturtyper. Aller best trives den i områder hvor det finnes både skog og dyrket mark.

Utseende: Rødreven har rødbrun pels. Den har lang hale, og hvit haletipp. Pelsen er finest om vinteren. Da er den glinsende rød.

Unger: Hunnen og hannen holder sammen fra år til år, og de tar seg godt av ungene. Rødreven får 3-8 unger i april-mai. De patter moren i 3-4 uker før de får fast føde. Når høsten kommer kan de fleste ungene klare seg på egen hånd. Da har de lært hvordan de skal gå på jakt for å få seg mat.

Mat: Om kvelden går rødreven ut for å finne mat. Favorittmaten er markmus. Men rødreven er altetende og tar det som finnes - fra bær og avfall til meitemarker, insekter, fugler og harer. Rødreven hører svært bra og lytter seg frem til byttet. Da hopper den til og slår ihjel byttet med forlabbene.

Bolig: Om dagen pleier rødreven å sove i hiet sitt under bakken. Hiet består av flere ganger og rom. Rødreven sørger alltid for å ha flere utganger fra hiet. Noen ganger overtar rødreven gamle grevlinghi, og det hender også at den deler hi med grevlingen.

Jakt: Det er lov å jakte på rødrev over hele landet nesten hele året.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar