mandag 16. september 2013

Krekling


Krekling har vel aldri vært regnet for et svært verdifullt bær, men det har likevel vært brukt til ulike formål. Folk som var ute i skogen om høsten, kunne godt spise krekling mot tørsten.
Kreklingriset er hardt og seigt, og egnet seg godt til sopelimer og gryteskrubber. 
I vårknipa, når det var lite for igjen til dyra, hendte det at kreklingris ble brukt sammen med annen lyng til å fore dyra med.
Både bær og blad av krekling har vært mye i bruk som fargeplante. Den gir mange forskjellige nyanser, fra svart til rødt. Det var vanlig å farge fiskegarn med krekling. 


I Nord Norge brukes kreklingen/Krøkebær:-) til saft og gele - har aldri prøvd det, men kunne vært spennende. Her har krekling blitt brukt som viltkrydder og likør.  


2 kommentarer:

  1. Lurte på å blande blåbær og krekling til saft. F.eks 1 del krekling og to deler blåbær. Lurer på hvordan det hadde blitt. Har ikke prøvd enda, er litt redd for å ødelegge den nydelige blåbærsaften. Kanskje et år hvor det er lite blåbær å finne men nok krekling. Pam

    SvarSlett
  2. Hei!

    Mitt navn er Liv Sandvik Jakobsen - jeg kjenner "dette årets leieboere på Husvoll" .
    Har du en mail adresse jeg kan nå deg på? Skulle bare hørt med deg om en liten ting :O)

    Supert om du kan kontakte meg på min mail: lifehere@hotmail.com

    Mvh

    SvarSlett