fredag 13. september 2013

Kjært barn har mange navn......eller?

Skinntryte, blokkbær, mikkelsbær.............


Bæret har mange navn, både blokkebær, mikkelsbær og skinntryte.  
Mest sannsynlig kommer blokkebærnavnet av det gammelnorske ordet ”blakkr” som betyr mørk eller svart. Navnet sikter til fargen på bæret, men det høres litt rart ut, for bæret er jo lysere enn blåbær. Skinntryte har med skinn å gjøre, og kommer trolig av at bæret har et fast og seigt ytterlag, nesten som en skinnsekk! Siste del av navnet, tryte, kommer trolig av "truten", som betyr oppsvulmet. Bæret kan virke litt oppsvulmet uten så mye innhold.
Navnet mikkelsbær har vært de vanskeligste å finne ut av. En teori har vært at ordet mikkel sikter til erkeengelen Mikael og mikkelsmesse, men forskerne mener nå at dette bæret ikke er verdifullt nok til at det ville fått navn etter en hellig engel som Mikael. Dessuten er det ikke sesong for mikkelsbær ved mikkelsmessetider. Da er de overmodne og nærmest uspiselige.

Det har også vært spekulert på om det er Mikkel rev som har gitt opphav til navnet. Reven er glad i bær, og den spiser gjerne mikkelsbær. Det fortelles et gammelt sagn som kan tyde på at dette er riktig: Det var Gud som angret på at han hadde skapt reven, for den gjorde så mye skade ved å røve og plyndre. Til straff fikk reven ikke lov til å spise andre bær enn mikkelsbæra, bær som andre helst ikke ville ha. 
Mikkel har også noen steder vært et annet navn på djevelen, kanskje mikkelsbæra rett og slett ble kalt djevelens bær. 

Blokkebær har også, i tillegg til de tre navna her, hatt andre navn, navn som ofte henspiller på at folk ikke satte særlig pris på dem. Eksempler som vomstinte, gorrvelte, snørrbær, trollbær, merrabærog purkeladning tyder ikke akkurat på at de ble ansett som festmat.

Denne helgen er det tyttebæra sin tur her i fjellheimen :-) God helg! 

1 kommentar:

  1. Og bikkjekoddar...hi hi, kunne ikke dy meg. Var et stygt navn til men det har jeg glemt :-)

    SvarSlett