søndag 16. november 2014

Lefsebakst


Den årlige lefsehelgen er over! Her sitter jeg med stive skuldre, vondt i ryggen og er sjeleglad for at jeg har en så flott og god helg hvert år!
Tinnlefsa har en sterk tradisjon hos oss og i år har vi diskutert hvordan vi skal overlevere denne tradisjonen til neste generasjon og generasjonen etter det også....



Det er ikke bare å smelle sammen en lefsedeig og trille ut leiver som skal stekes på takka og være fornøyd.

Lefsa du skal servere til jul skal hvert år være noe du har lagt arbeid i og målet skal alltid være å få til en enda finere, tynnere, og mjuk lefse. Man blir aldri utlært og kan alltid gjøre det bedre.


Potetene har vært et sentralt diskusjons tema i denne baksten. Store og små, Beate, Troll, Asterix, og Kerrs Pink har vært nevnt med navn. Poteter en skal bruke i Tinnlefsa skal være mjølne og da må Beate ut, men etter denne helgen er vi usikre på om hun ikke skal ha anledning til å delta selvom det blir sagt hun har mer stivelse i seg.
I dag kan alle få runde og fine lefser med de nye seildukene. Lefseleivene kan godt veies før man begynner. De bør ligge på 150g for at man skal få tynne nok lefser.
Når lefsa skal stekes så skal takka sees gjennom leiva og det skal ikke komme "bobler" på lefsa.


Lefsene skal legges dobbelt med tellekanter når de er ferdig stekte og skal pakkes godt inn i laken/dynetrekk og et ullteppe. Da holder de lunken lenge og er myke når du skal smøre og skjære.

Tusen takk til verdens beste søster for en flott helg med mye lefsesjel.
Sender en god dansk til deg :-)
For verden udadtil bliver vi alle gamle. Men ikke for søskende. Vi kender hinanden som dem, vi altid har været. Vi kender hinandens hjerter. Vi deler familie-humor. Vi husker familiefejder og hemmeligheder, familiesorger og glæder. Vi lever uden for tidens rækkevidde – Clara Ortega

søndag 2. november 2014

Hytter og fyring

Vi veder mye og lenge om våren og det er ikke uten grunn!
Her hjemme og på hyttene er hoved varmekilden ved. En kan jo bli sliten av tanken på å fylle opp tre vedskjul og ha flere favner med vedsekker i låven og på røyse.
Ved varmer i allefall flere ganger i året her på gården. Det er viktig å planlegge vedarbeidet i god tid og passe på at det ikke blir jobb, men en fritidsgeskjeft med mye kos.

Vi har mange munner å mette når det skal bli varmt på kalde dager og ikke en er lik!
Den største og den koseligste er nok den som står på kjøkkenet på Husvoll. God og varm når du har fått lagt godt i, 
 Ovnene i stuene er på to etasjer og varmer veldig godt når kuldegradene kryper nedover. 

I
I eldhuset er det en minivariant av kjøkkenovnen. Den er ikke like forseggjort, men spesiell på sitt eget vis.
Det eldste og mest spesielle ildstedet er nede i stua på Spånem. 
På hyttene i fjellet er det gamle koieovner som er klenodier i seg selv og gode varmekilder for hytte og sjel den dag i dag. 

DUFTEN AV FERSK VED -Hans Børli
Duften av fersk ved
er noe av det du seinest vil glømme
når slørene trekkes for.
Duften av hvit, fersk ved
i savatida om våren:
Det er som sjølve Livet går forbi barbeint
med dogg i håret.

Den underlige nakne angen
kneler kvinnemjuk og blond
i stillheten inne i deg,
spiller siljufløyte
på knokene dine.
Med tæle under tunga
leiter du etter ild til
et ord.
Og du veit, mildt som
sønnavind gjennom sinnet,
at ennå finnes det ting
å stole på i verden.