søndag 17. november 2013

Tinnlefser

Da var det tid for å starte med juleforberedelser og noe av det viktigste på bordet i jula er lefser! Her er det bare Tinnlefser som gjelder.

Å starte opp en sånn morgen gir god stemning!
Vår lefsebakst er full av regler og tradisjon. Deigen er veldig viktig - den må være lett å kjevle ut og det kreves at man jobber mye med den kvelden før.
Utstyret og redskapen må også settes frem dagen før og bli varme før man setter i gang med de store bakstedagene.
Lefsebakst er presisjonsarbeid. Tinnlefsa skal være tynn - du skal kunne se igjennom den. Vi veier hver leiv og i år var den perfekte lefse på 150g. Det skal ikke være hull i den eller rifter langs kantene.
Når den skal stekes er det på en takke og lefsa skal fylle takka. Takka må ikke være for kald. Da blir det brau og er den for varm så får ikke lefsa stekt seg. I år sto takka på 5.5.
Det er godt å ha et bakstehus til dette arbeidet!Det er også godt og koselig å dele tradisjoner og ikke minst ha en tradisjon sammen.
Lefsene er ferdig smurt og ligger i fryseren og noen gode og fine bakstedager er ferdige og mange kan glede seg til jul med Tinnlefser.

Vi selger ikke lefser - har bare stor familie :-)

søndag 10. november 2013

Slakting

Slakting er en stor del av jakting :-)
Nå er det siste slaktet vi skal ha ned i fryseren for i år. Dette er en elgskalv som har hengt til mørning denne uken. Det ble litt for kaldt ute på låven i starten av denne uken så den har fått et "varmere" rom å mørne seg i.




Da er alt klart til å starte med å hente fram ytrefilet,indrefilet,gode og fine steker, grytekjøtt, og sist men ikke minst male kjøttdeig.

Vi har en stor og veldig god kjøttkvern! Det er rett og slett alfa omega når man har så mye kjøtt som skal males opp i løpet av høsten.
Jo mer tid man bruker på kjøkkenet når man holder på med slakt, jo bedre og snålere er det å ta kjøtt opp av fryseren i løpet av vinteren. Vi skjærer og reinskjærer steker,fileter,og grytekjøtt nøye.

Ingenting er vel som å ha fryseren full med kjøtt som du vet hvor kommer fra, og hvordan det er behandlet!
Her blir det mange gode middager i løpet av vinteren.


Oppskrift på gode elgskarbonader:
1kg karbonadedeig
2ts salt
1/2ts pepper
1 putt fløte (3dl)
1 strøken skje potetmel
1.egg
Så må man smake seg til med ulike krydder og urter. Muskatnøtt er godt.
Er man glad i løk i karbonadene så finhakker man en løk og blander i deigen:-)


En riktig god uke ønskes deg og dine!









søndag 3. november 2013

Allehelgensdag



I dag er det allehelgensdag .En dag for å tenne lys og minnes.

 Dette bildet er fra Husvoll og oldefaren min sitt gravfølge.


Primstavmerket for allehelgensdag har vært ett eller flere kors, men også et skip. Skipet skulle symbolisere den kristne kirke, men i folkelig tradisjon ble det også oppfattet som et tegn på at skipsfarten skulle opphøre for året.
 I hele Sør-Norge ventet man helgemessflommen til allehelgensdag, en mildværsperiode med regn og sludd. Kom den ikke da, mente man i Solør at den kunne den ventes julekvelden, og i Telemark mente man at den ville komme til våren. I Østfold mente man at hvis det regnet på allehelgensdag ville det vare i sju uker. I Hordaland mente man at hvis snøen seg før helgemess, ville det bli sen vår. I Trøndelag mente man at solskinn helgemess varslet om et godt år. På Voss ble dagen kalt for aldersmesse og var regnet som den første vinterdagen og den første jaktdagen. I Hordaland hadde den som fant husdyr i fjellet etter allehelgensdag rett til finnerlønn. I Nord-Norge het det at man var sanndrømt natten til helgemess.
( hentet fra store norske leksikon)
Morgenstemning hos oss.

Da er Yr overflødig for en stund.

Her kom helgemessflommen og vi slipper den til våren :-)

Ha en riktig god allehelgensdag - og en fin uke!